Skolvisningar

Skolvisningar i Uppåkra 2016

Under våren och hösten 2016 välkomnar vi skolor att ta del av Uppåkras spännande historia! Upptäck Skandinaviens största och mest fyndrika järnåldersbosättning genom ett besök hos oss – en plats som under mer än 1000 år fungerade som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum! Vill ni hellre stanna i klassrummet gör vi gärna ett besök hos er för att berätta om järnålderns Uppåkra.

För bokning kontakta Sofia Winge:
sofia.winge@uppakra.se, tel. 070-9351250 (måndagar jämna veckor, tisdag och fredag)

Visning i Uppåkra (åk 1-9, gymnasium, 45 min)

Vi berättar om Uppåkra och järnåldern och de människor som levde här – hur de försörjde sig, deras religion och vilka varor de handlade med. Eleverna får även titta på fynd från Uppåkra.

Tidsdetektiven (åk 3-6, 90 min)

En pedagogisk övning som utgår från den arkeologiska tolkningsprocessen, som är ett riktigt detektivarbete. Utöver en vanlig visning får eleverna här möjlighet att själva tolka vad som kan ha hänt i Uppåkra utifrån samma källmaterial som arkeologerna utgår från och utifrån begrepp som källkritik och källhantering.

Arkeologiskola (åk 3-6, 90 min)

Eleverna får här utöver en vanlig visning en introduktion till hur det är att arbeta som arkeolog genom att gräva i preparerade lådor och dokumentera fynden. Besöket avslutas med att vi tittar på och pratar om fynden vi hittar.

På Uppdrag i Uppåkra (åk F-3, 45 min)

Visningen utgår från barnboken på ”Uppdrag i Uppåkra-mellan liv och död”. Berättelsen handlar om pojken Malte som kastas tillbaka i tiden för Uppåkras storhetstid. Boken finns att låna på bibliotek och att köpa hos oss för 100:-.

Guldgubbeverkstad (åk F-3, 45 min)

Eleverna får utöver en introduktionsvisning testa på att göra sin egen guldgubbe-ett av många spännande fynd som gjorts på platsen.

Uppåkra i klassrummet (åk 1-9, gymnasium, 45 min)

Har ni inte möjlighet att ta er till Uppåkra? Då kommer vi gärna till er, och berättar om järnålderns Uppåkra i klassrummet! Eleverna får även titta på fynd från Uppåkra.

Max 30 elever. Vi delar gärna ibland upp i mindre grupper beroende på program. Kontakta oss gärna om ni har speciella önskemål eller frågor om upplägget.

Facebook

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).

 

Bildgalleri

Detta är bildens rubrik image-2 image-4 image-6 image-7 image

Vill du veta mer?

Uppåkra – ett framtida arkeologiskt vetenskapscenter

Under hösten-vintern 2011 genomförde UAC en genomförbarhetsstudie avseende det framtida arkeologiska sciencecentret i Uppåkra. Den utförliga rapporten hittar du här:  feasibility study längre version

Lunds Universitets Historiska Museum

Normalt sett kan du hitta fynden från Uppåkra på Lunds Universitets Historiska Museum, i utställningen ”Barbaricum”. Under 2016 är utställningen temporärt i Tyskland, men ett par kopior av vissa fynd kan du istället se på Uppåkra.

Institutionen för Arkeologi och Antikens Historia

För dig som är intresserad av att fördjupa dig i arkeologin och den forskning som bedrivs på Lunds Universitet kring Uppåkra.

http://www.ark.lu.se

Uppåkra församling

Information om vad som händer i Uppåkra kyrka.

http://uppakraforsamling.se/

 

 

 

 

Väder i Uppåkra