Bronsålder

Uppåkra. Storehög och motorvägen bakom
Foto: Matz Jörgensen

Två gravhögar från slutet av bronsåldern finns i Uppåkra. De ligger längsmed Gamla Trelleborgsvägen. Den här vägen byggdes troligen redan under bronsåldern. När bosättningen byggdes fanns alltså redan en handelsväg och monument på platsen. Ytterligare två gravhögar är idag bortplöjda – en låg intill Storehög på bilden, och den andra vid kyrkogården.

Spår efter bronsålderns folk finns också i Gullåkra, som var en stor våtmark strax öster om Uppåkra. Vapen, smycken och konstföremål har hittats där. De har förmodligen lagts ner i våtmarken som offer till gudarna. En del av fynden i Gullåkra härstammar från stenålder, vissa från bronsålder och andra från järnålder. Det var alltså en viktig plats under hela forntiden. Människorna i järnålderns Uppåkra fortsatte antagligen att offra till gudarna, liksom deras förfäder gjort i flera tusen år.

Facebook

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).

 

Bildgalleri

image-10 image-3 image-4 image-7 image-8 image-9

Vill du veta mer?

Uppåkra – ett framtida arkeologiskt vetenskapscenter

Under hösten-vintern 2011 genomförde UAC en genomförbarhetsstudie avseende det framtida arkeologiska sciencecentret i Uppåkra. Den utförliga rapporten hittar du här:  feasibility study längre version

Lunds Universitets Historiska Museum

Normalt sett kan du hitta fynden från Uppåkra på Lunds Universitets Historiska Museum, i utställningen ”Barbaricum”. Under 2016 är utställningen temporärt i Tyskland, men ett par kopior av vissa fynd kan du istället se på Uppåkra.

Institutionen för Arkeologi och Antikens Historia

För dig som är intresserad av att fördjupa dig i arkeologin och den forskning som bedrivs på Lunds Universitet kring Uppåkra.

http://www.ark.lu.se

Uppåkra församling

Information om vad som händer i Uppåkra kyrka.

http://uppakraforsamling.se/

 

 

 

 

Väder i Uppåkra