2014-04-29 Säsongsuppstart och invigning av Lundalandsleden!

Lördagen den 24 firar vi säsongsstarten i Uppåkra med pompa och ståt!

Se ett långhus från vikingatiden i 3D, besök vår nya utställning och ta del av vårt program. Alla aktiviteter är gratis, och ingen föranmälan krävs. Cafét håller öppet mellan 9-15 under dagen, där det  serveras fikabröd, kaffe och Engelholmsglass. I år har vi haft möjligheten att utöka vårt sortiment av souvenirer. Numera tar vi kort!

Kl.9-10. Säsongens första visning

Följ med en vetenskapspedagog på guidad visning (Utgrävningarna startar i september).

Kl. 10-15. Tidsmaskinen

Under hela dagen finns det möjlighet att gå runt på platsen där järnåldersstaden Uppåkra låg, och lyssna på berättelser i appen Tidsmaskinen. För detta behöver du en SMART telefon med Androidfunktion (från och med juli kommer vi att erbjuda appen i iOS). Läs mer om projektet på http://tidsmaskinen.certec.lth.se/

Kl. 10-11. Familjevisning & pyssel

Visning för de yngre i vuxnas sällskap. Visningen tar ca. 20 min., och avslutas med pyssel. Barnen får skapa sin version av vad som kan ha hänt i Uppåkra utifrån de arkeologiska fynd som gjorts.

Kl. 10.30. Vandra Lundalandsleden

Följ med projektledare Anna Nordstrand att premiärvandra en etapp av Lundalandsleden. Vandringen går till Lund med många stopp på vägen. Historikern Matz Jörgensen berättar kuriosa om kulturhistoriska platsen, och om vädret tillåter blir det ett längre lunch-stopp i det gröna. Turen tar ca. 2,5-3 timmar och avslutas vid Lunds Domkyrka. Projektet har finansierats av Leader Lundaland.

Kl. 11. Äventyrsberättelse för barn

För er som vill stanna i Uppåkra fortsätter programmet med en äventyrsberättelse för barn. Författaren och arkeologen Erik Magntorn har lagom till invigningsdagen och i samarbete med Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center givit ut barnboken ”På uppdrag i Uppåkra: mellan liv och död”. Erik kommer själv att läsa ur boken i Gamla Prästgården, eller i trädgården om vädret tillåter. Boken riktar sig främst till barn 7-10 år., men alla är välkomna.

Kl. 13. Guidad visning

Följ med en vetenskapspedagog på guidad visning. (Utgrävningarna startar i september).

Missa inte!

Under söndagen 25/5 öppnar Historiska Museet i Lund efter vårens ombyggnation. Missa inte utställningen ”Barbaricum – Uppåkra och Skånes järnålder”, som har nypremiär på andra våningen med nya spännande inslag. Se flera av Uppåkras fynd i all sin prakt.

Varmt välkomna!

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).