2015-10-16 Summering av utgrävningarna 2015

Den senaste tiden har vi, som många säkert noterat, haft trubbel med hemsidan som har legat nere av den anledningen.  Vi ber om ursäkt för detta! Men nu är problemet äntligen löst! Som lovat kommer här sent omsider en liten summering av årets grävningar. Just nu pågår också planeringen inför kommande säsong för fullt – håll gärna utkik här på hemsidan för mer information. Vi fortsätter vår verksamhet året runt, och det går utmärkt att boka oss vetenskapspedagoger som föredragshållare, eller att boka oss för guidad visning av fornlämningen i höst och vår. Vi riktar oss till så väl skolor som företag,  ideella föreningar och privatpersoner.  Maila sofia.winge@uppakra.se för mer information om priser och tillgängliga datum.

Utgrävningarna 2015

För varje år som går i Uppåkra, ger utgrävningarna ytterligare ledtrådar till hur livet kan ha sett ut för människorna i Uppåkra. Fokus för årets grävningar, som pågick i tre veckor under september månad, har varit området väster om Gamla Trelleborgsvägen. Här har Ludwig Boltzmann Institutets markradarundersökningar tidigare visat intressanta resultat. I samma schakt där en ugn för hushållsbruk såsom brödbak grävts fram under föregående säsonger, har det också kommit fram en märklig ränna och en mängd skalkorn som börjat gro. I rännan kan man ha lett in varm luft för att torka kornen. Det är också de första stegen i mältningsprocessen, vilket innebär att detta kunna vara platsen för ett tidigt ölbryggeri! Prover kommer nu att skickas till ett laboratorium för analys.

Arkeologi 2015
I två nyöppnade schakt i samma område har arkeologerna utifrån uppgifter från en karta från 1700-talet varit på jakt efter ännu tidigare vägsträckning som gått mot Lomma. Mycket tyder på att de stenpackningar och fynd som nu kommit fram kan vara just ett vägskäl. Förutom dessa större nyheter, har fynd såsom pärlor, nålar och en mängd ben sett dagens ljus. Benen kommer både från vanligare förekommande nyttodjur och slaktdjur som ko, får, get, häst och svin, men också från hund och till och med människa. Två lårben har hittats, som kan komma från en bortgrävd grav. Djur har varit framme och gnagt på benen, som är ovanligt grova och som nu kommer att undersökas vidare.
En av pärlorna som hittades skulle kunna vittna om pärltillverkning i Uppåkra. Även detta behöver dock experter titta vidare på.

2015 ben människa
Som alltid efter en arkeologisk utgrävning, pågår nu det sista med fyndregistreringen, och inte minst sammanställning av en rapport. Vi fram emot att få del av denna, och de spännande resultat som kan tänkas komma från laboratoriet och vidare undersökningar av materialet! Fortsättning följer, med andra ord.

 

Sofia Winge

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).