2015-09-18 En röd pärla, en bronsnål och mycket därtill!

Pärla röd Anna Isberg
Inpå andra veckan av säsongens utgrävningar börjar det hända mycket!
I det schakt där kandidaterna gräver, närmast Gamla Trelleborgsvägen till, har det äntligen kommit fram en stenpackning, men också lite fynd såsom en vacker, röd pärla. Anna Isberg är upphitterskan på bilden.

pärla 2015 Anna Isberg
Stenpackningen är intressant och efterlängtad, då detta skulle kunna vara en del av en vägsträckning. Vid de geofysiska undersökningar som  Ludwig Boltzmann Institutet i Österrike tidigare har gjort, har det nämligen kommit fram anomalier, avvikelser i marken, som skulle kunna vara en väg som går i nnv-ssö-riktning. Kan vägen ha gått mot Lomma, som liksom till tidigmedeltida Lund skulle kunna ha varit en hamnplats för Uppåkraborna? Härifrån skulle man till exempel kunna ha fått sin torsk och sill, de fiskarter som det hittas mest av i Uppåkra.

På en karta från 1700-talet går det en väg i denna sträckning, men den väg som studenterna nu är på jakt efter är förmodligen äldre. Vid föregående utgrävningar hittades nämligen vad som kan ha varit hjulspår här, som bilden visar, som man regniga och därmed leriga dagar kan ha fyllt upp med skörbränd sten.

hjulspår

Förutom brända sädeskorn i schaktet där ugnen tidigare kom fram, så har också en bronsnål sett dagens ljus, och det får väl ändå betraktas som en lyckad vecka för studenterna – trots blåsten och det överhängande regnet.
Vi avslutar med detta fina fynd, och hälsar er välkomna på guidad visning kl 14 imorgon lördag! (utgrävningarna visas i samband med visningar tis-lör till och med 30/9).

bronsnål 2015

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).