2015-09-08 Utgrävningarna har startat!

kokäke
Nu är utgrävningarna äntligen igång! Studenterna har åter intagit området på andra sidan Gamla Trelleborgsvägen, där de ägnat dagen åt att gräva undan ploglagret. Det är ganska tungt arbete med spadar och skottkärra som fått dem att svettas ordentligt i den härliga septembersolen. Men nu börjar de snart komma ner till den marknivå som legat orörd sedan järnåldersperioden, då Uppåkra var en stor och mäktig boplats. Då åker grävsleven fram, och det gäller att vara uppmärksam på vad jorden döljer.

Just detta område är spännande då de geofysiska undersökningarna som tidigare säsonger genomförts visat att det finns mycket lämningar just här. Förra och förrförra säsongen grävdes ugnar fram, som bland annat kan ha använts för brödbak och hushållsbruk. Men i år är studenterna framför allt på jakt efter en potentiell väg som kan ha gått här. En i allra högsta grad relevant frågeställning- vilka vägar kan ha gått till och från Uppåkra, och vem färdades här?  Mer om detta, och mycket  därtill kommer ni att kunna läsa om i Grävdagboken här på hemsidan framöver! För den som är sugen på fördjupad läsning om möjliga vägar till järnålderns Uppåkra, läs gärna vår kollega Maria Åkessons masteruppsats ”Vägar att finna vägar”. Uppsatsen kan laddas ned på denna länk.

Ni är också givetvis varmt välkomna till våra guidade visningar, där ni får ta del av platsens historia och utgrävningarna. Dessa håller vi mellan tisdagar-lördagar kl 14. Visningarna kostar 20:-(barn och ungdomar under 19 går gratis). Övrig tid erbjuder vi skolvisningar, och kommer att ha nyfikna elever  på besök under hela september.

*Missa inte att vi har specialvisning på söndag kl 14,  då arkeologerna Magnus Andersson och Håkan Aspeborg berättar om utgrävningarna vid ESS-området! Café Tirup har öppet mellan 12-16.

 

Utgrävning 2015

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).