2014-10-03 Highlights grävningen 2014!

Årets utgrävning i Uppåkra är nu över och studenterna har lämnat oss för denna gången. Det har varit en spännande grävning i underbart höstväder där ugnar har varit i fokus. Liksom förra året valde arkeologerna att lämna högstatusmiljön i centrum av uppåkra för att undersöka ett område i den västra delen av Uppåkra.

Under den gånga veckan har studenterna skrivit sina rapporter och igår var det dags för redovisning! Den arkeologiska rapporten där man redogör för sin dokumentation och tolkning är en viktig del av en arkeologisk undersökning. Efter en utgrävning är fynden och rapporten i princip det enda som finns kvar av fornlämningen som man genom utgrävningen grävt bort.

Vad blev då resultatet efter årets utgrävning? Ja för det första kan vi säga att vi hittade några av de strukturer som vi kan se i magnetometerdatan. Som vi berättade i ett tidigare inlägg har utgrävningsområdet valts utefter de geofysiska mätningar som LBI, Ludwig Boltzmann Institut, genomfört i Uppåkra de senaste åren. Det stora schaktet, där vi grävde en ugn förra året, visade sig dölja ännu en ugn – precis under den gamla. Och strax intill visade sig ännu en. Hur gamla dessa ugnar är vet vi i dagsläget inte. Men kanske kan analysen av den hästtand som hittades vid ugnarna berätta det för oss…I de övriga schakten dolde sig ytterligare ugnar samt skärvstenshögar (för matlagning) med kol och aska. Någon grav blev det alltså inte som vi hintade om i ett tidigare inlägg att det möljigtvis kunde röra sig om. Var människorna i Uppåkra begravde sina nära och kära förblir alltså ett olöst mysterium…

Vi vill avsluta detta sista inlägg  med att visa upp ytterligare några av de fina fynd som kom fram under metalldetektorsundersökningen. Som vi nämnt i tidigare inlägg har vi detta år haft möjlighet att i samband med utgrävningen undersöka en yta med metalldetektorer. Tack vare undersökningen som är utförd av Tobias Bondesson, Iohannes Sundberg och Håkan Svensson har vackra föremål åter igen sett dagens ljus efter över 1000 år i jorden. Vackra metallföremål som berättar om hantverksskicklighet och handelskontakter i ett svunnet Uppåkra. Arabiska silvermynt, hängen, viktlod, fibulor…Uppåkra med dess prakt och rikedom upphör aldrig att förvåna oss!

Vi vill tacka våra läsare för i år och hälsa er välkomna tillbaka nästa säsong då vi åter kommer sätta spaden i Uppåkras mylla. Även om utgrävningen är över för i år så fortsätter vi med våra dagliga guidade visningar kl 13.00, tisdagar – söndagar, t.o.m den 10 oktober. Missa inte heller möjligheten att vandra en sträcka av Lundalandsleden imorgon lördag! Start kl 14.oo vid Gamla Prästgården i Uppåkra. Kanelbullens dag till ära har vi erbjudande på kaffe och kanelbulle för 20:-

Varmt välkomna!

s-formad_hires      Faagelfibula_hires     Terslevhaenge_vikingatidOLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG-20140916-WA0002Foto: Tobias Bondesson

/Ulrika Randver

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).