2014-09-26 Sista grävdagen och tårta!

Det är fredag och vi har nu hunnit fram till den sista grävdagen för säsongen 2014! Några av studenterna gräver fortfarande ute i schakten men för de flesta är det dokumentation och registrering av fynd som gäller idag. Ja det är mycket som ska hinnas med sista dagen i fält och det mäts, grävs, ritas och dokumenteras in i det sista…

I det stora schaktet med ugnen är studenterna i full färd med att rita av profilväggarna av schaktet. Genom att studera och dokumentera kulturlagren i profil får vi bättre förståelse för lagerföljden än om vi bara dokumenterar i plan. Vad gäller den där rännan som vi nämnt under veckan som dök upp strax utanför den stora ugnen så gäckar den oss fortfarande…och igår fick vi ännu en idé om vad det kan vara! Anders Ödman som är medeltidsarkeolog och bekant med äldre ugnar besökte oss igår och föreslog att rännan kan ha fungerat som dränering. Den kupolformade ugnen av lera som var placerad direkt på marken, måste ha dragit åt sig vatten, och kanske kan vår ränna fungerat som dränering till ugnen? Vi får se om vi under efterarbetet som nu följer kan komma till klarhet med rännan. Ibland får man dock som arkeolog acceptera att man inte alltid får svar på sina frågor, och vissa frågor kan oväntat få sin lösning senare…

Att det är sista dagen i fält för studenterna innebär dock inte ledighet! Nästa vecka är det rapportskrivning och redovisning som gäller och studenterna kommer besöka oss några dagar även nästa vecka i arbetet med sina rapporter. Och sist, men inte minst, så bjöds det dagen till ära som vanligt på  tårta för studenter och grävledare! På återseende nästa vecka då vi följer studenterna i deras rapportskrivande och sammanfattar årets utgrävning i Uppåkra 2014!

Trevlig helg önskas från Uppåkra!

profil

Profilen i schaktet med den stora ugnen ritas av.

tårtkö

Kön till tårtan är lång…

 

IMG-20140926-WA0000

Glada grävledare äter tårta!

/Ulrika Randver

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).