2014-09-25 Bråda dagar i fält

Keramikskärva med ornamentik

Keramikskärva med ornamentik

Utgrävningen går mot sitt slut, och under eftermiddagen var det bråda tider för arkeologistudenterna att få ut så mycket information som möjligt utav höstens grävning. Många frågeställningar kvarstår, och allt är långt ifrån utgrävt. Men mycket tyder på att flera ugnar från olika tidsperioder har legat i detta område.

bild 3 (14)

Lerklining med fingeravtryck?

Då vi hade Lilla järnåkraskolan på besök idag berättade Björn Nilsson och Adam Boethius om schaktet längst intill Gamla Trelleborgsvägen. Här har studenterna hittat något som verkar vara kokgropar och avfallsgropar. Vid vårt besök grävdes så kallade skärvstenar fram, stenar som en gång hettades upp och användes för att tillaga maten.  I vanlig ordning hittades även ben. Bland annat fick eleverna hålla i några av soporna människorna lämnat efter sig- ett mellanhandsben från en tjur, och skulderbladet från ett svin.

Utgrävning pågår. Foto: Carolina Ask

Utgrävning pågår. Foto: Carolina Ask

I det större schaktet där ett antal ugnar tycks ha avlöst varandra, skrev vi i ett tidigare inlägg om en möjlig luftränna som påträffats intill ugnsområdet. Kanske användes rännan för att syresätta elden, eller möjligtvis skulle det enligt Jan Apel kunna vara en rökränna. Förutom sländtrissan som tidigare hittades här, har det i dagarna också hittats brända sädeskorn i fyllnadslagret. Ett av de många fynd som hittats denna säsong är också ett stycke lerklining, som för oss lite närmre människorna som levde här under järnåldern. Någon tycks under uppbyggnaden av ugnen ha lämnat sitt fingeravtryck i leran!

Just nu sitter studenterna och tvättar de fynd som kommit fram, och registrerar dem i en databas. Allt måste givetvis dokumenteras. Nicolo Dell’Unto, som ansvarar för kursen Digital Arkeologi vid Lunds universitet, har föreläst och demonstrerat hur man med hjälp av 3-D modellering kan dokumentera utgrävningsytan. Idag testade masterstudenterna själva på hur tekniken fungerar, och kommer till viss del att tillämpa modellerna som substitut och komplement till de planritningar som vanligtvis brukar göras för hand.

/Sofia Winge

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).