2011-09-30 Tack för säsongen 2011!

Idag var sista dagen för säsongen, och med det följer här sista inlägget för i år. I detta vill vi visa på några ”highlights”, som verkligen har fått oss alla att än en gång inse vidden av vad Uppåkra har att erbjuda.

Septembersäsongen har varit intensiv, och människor i alla åldrar har besökt oss. 2011 har bjudit på mycket ny spännande kunskap. De geofysiska resultaten som det österrikiska teamet från Ludwig Boltzmann Institut presenterade i våras visade bland annat ett cirkelformat område med ett mörkt parti i mitten. En arkeologisk undersökning visade att detta var en grav, preliminärt daterad till c:a 2500 f.Kr. Minst tre personer varav två troligtvis var barn begravdes här för nästan 4500 år sedan. Detta visar på att platsen varit helig och viktig för människor sedan stenåldern.

Strax före midsommarledigheten gick Iohannes över området med metalldetektor, och visade upp ett riktigt praktfynd. Ett dräktspänne i silver med infattade granater fick oss alla att häpna – läs om detta i ett tidigare inlägg: http://www.uppakra.se/gravdagbok/2011-06-28-tidlos-fyrahundratalsprakt/

Senast i måndags kom nästa praktfynd att se dagens ljus – ett beslag med en man med fastspända vingar som skulle kunna vara sagans smed Völund. Beslaget har jämförts med ett hänge funnet vid utgrävningarna av stormansgården i Tissö i Danmark, eftersom det har liknande form och karaktär. Figuren på Tissöhänget är även den en bevingad figur, men har ett fågelliknande huvud istället för ett manshuvud. Lovisa har arbetat oavbrutet med beslaget och mer och mer av förgyllningen framträder. I inlägget från i förrgår skrev vi att beslaget hittats i ett vikingatida lager. Det bör tilläggas att lagret dateras just genom beslaget, som tros vara sent 900-tal.

Vi avslutar denna säsong med ytterligare några bilder på detta fantasieggande föremål, och passar på att tacka alla studenter, besökare och personal.

Vi hälsar er varmt välkomna nästa år!

Ulrika Randver, Carolina Ask och Sofia Winge

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).