Vandra Lundalandsleden

Foto: Anders Ljungberg

Foto: Anders Ljungberg

Följ med på ett spännande vandringsäventyr som sträcker sig över både tid och rum. Lundalandsleden är en historisk och stadsnära vandringsled mellan Uppåkra, Lund och Dalby som tillsammans bildar en triangel i landskapet. Hela sträckan är drygt 36 km till fots och uppdelad på tre dagsetapper med goda förbindelser med kollektivtrafiken. Karta och broschyr kommer från och med början av juli att finnas på Skånes turistbyråer. Vi tillhandahåller också kartan här på denna hemsida för nedladdning. Även broschyren kommer inom kort att vara tillgänglig.

Karta Lundalandsleden

Lundaleden Broschyr

Om Lundalandsleden

Lundalandsleden tar er över ett tidspann på flera tusen år fram till dagens moderna samhälle, och innefattar såväl kultur som vacker natur. Vi vandrar från det förhistoriska Uppåkra, ett maktcentrum under järnåldern, till grundandet av Lund och vidare mot Dalby som tidig biskopsort med klosterverksamhet.  Orterna och platserna flätas samman i en historisk väv med det synliga ovan jord och myllans dolda skatter.

Lundalandsleden är ett samarbetsprojekt med Leaderområdet Lundaland med syfte att utveckla vandringsmöjligheter och skapa en levande landsbygd. Uppåkra Arkeologiska Center är projektägare, projektet finansieras med beviljade anslag från Leader Lundaland. Historikern Matz Jörgensen har tagit fram text- och bildmaterial till vandringsleden. Han har skrivit många böcker om traktens historia samt jobbat med framtagandet av Linnéleden.

Sträckorna mellan Uppåkra- Lund och Lund- Dalby går till stora delen längsmed Pilgrimsvägen Skåne Blekinge som binder samman vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge,  www.pilgrimsvagen.se.

Foto: Matz Jörgensen

Foto: Matz Jörgensen

 

 

 

Facebook

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).

 

Bildgalleri

image-10 image-3 image-4 image-6 image-7 image

Vill du veta mer?

Uppåkra – ett framtida arkeologiskt vetenskapscenter

Under hösten-vintern 2011 genomförde UAC en genomförbarhetsstudie avseende det framtida arkeologiska sciencecentret i Uppåkra. Den utförliga rapporten hittar du här:  feasibility study längre version

Lunds Universitets Historiska Museum

Normalt sett kan du hitta fynden från Uppåkra på Lunds Universitets Historiska Museum, i utställningen ”Barbaricum”. Under 2016 är utställningen temporärt i Tyskland, men ett par kopior av vissa fynd kan du istället se på Uppåkra.

Institutionen för Arkeologi och Antikens Historia

För dig som är intresserad av att fördjupa dig i arkeologin och den forskning som bedrivs på Lunds Universitet kring Uppåkra.

http://www.ark.lu.se

Uppåkra församling

Information om vad som händer i Uppåkra kyrka.

http://uppakraforsamling.se/

 

 

 

 

Väder i Uppåkra