Kunskapsstråket

IMG_5803

Vill du vandra 2000 år på 4 timmar?

”Från dåtidens Uppåkra till framtidens ESS – Kunskapsstråket”

”Från dåtidens Uppåkra till framtidens ESS – Kunskapsstråket” är namnet på en vandringsled mellan Uppåkra och Lund. Med hjälp av appen Tidsmaskinen tar vi dig med på en resa från järnåldersbosättningen Uppåkra, genom det medeltida Lund och domkyrkan, till det som kommer bli världens mest kraftfulla neutronkälla – ESS!

Vandringsleden  ”Från dåtidens Uppåkra till framtidens ESS – Kunskapsstråket” invigs den 30 maj 2015 då vi öppnar inför säsongen. Efter detta datum kan du sedan, när du vill, ladda ner Tidsmaskinen och ut och vandra!

 

Praktisk information

-Ladda ner appen Tidsmaskinen via App Store eller Google Play. I sökfältet kan du välja mellan ett antal guidade turer som finns listade, välj ”kunskapsstraket”.

– Tänk på att appen Tidsmaskinen är batterikrävande. Vi rekommendrar därför att du bara använder appen vid informationspunkterna för vandringen och däremellan använder dig av kartan för att orientera dig. Kartan hittar du här för nedladdning samt i Uppåkra i Gamla Prästgården.

-Leden är ca 11 kilometer lång och tar ca 4 timmar.

-Karta för vandringsleden ”Från dåtidens Uppåkra till framtidens ESS – Kunskapsstråket” kan du ladda ner här:

-Har du inte tillgång till en smartphone kan du även ladda ned en kortversion av vandringsleden här:
Förkortad version Tidsmaskinen

Karta hittar du här:
Karta_Uppåkra_till_ESS_A4_1_30000_Engelsk

 

 Eurorando 2016
Eurorando är ett europeiskt vandringsevenemang som arrangeras vart femte år. Tidigare år har Eurorando arrangerats i Strasbourg, Tjeckien och i Andalusien och nu är det dags för oss i Skåne att välkomna Europas vandrare den 10-17 september 2016! Mellan 5000 och 7000 vandrare förväntas komma till Skåne under Europas största internationella vandringsevenemang!

Under en vecka får du uppleva spännande och natursköna dagsvandringar i Skåne! Du upplever vidsträckta landskap, pulserande städer, djupa skogar och du lär känna en tystnad som du aldrig hört förut. Bland de 80 dagsturerna finns pilgrimsvandringar, historiska stadsvandringar och vandringar i den berömde kommissarie Wallanders hemtrakter.

Vandringsleden ”Från dåtidens Uppåkra till framtidens ESS – Kunskapsstråket” ingår i Eurorando där totalt över 80 vandringsleder erbjuds. Ni kan anmäla er som grupp eller som individuell deltagare. Det enda som krävs är att ni betalar anmälningsavgiften på 180:- och väljer vilka vandringar ni önskar gå varje dag. Välkommen ut att vandra!

För mer info och bokning se: www.eurorando.se.

 

 

Facebook

Café och visningar

Guidade visningar/Guided tours 2016

Högsäsongens allmänna visningar är avslutade, men vi tar emot bokningsförfrågningar året om. Vi håller visningar på plats, men åker också ut och håller föredrag för skolor och annan verksamhet. För mer information, ring 0709351250, eller maila sofia.winge@uppakra.se

Övrigt
Vi har ramp och hiss till handikapptoalett.
Visningarna går till större delen längst en grusgång som är
framkomlig med rullstol och barnvagn.
Vägen ned till utgrävningsplatsen går genom en lite svårare terräng (åkermark).
Mer information om tillgänglighet hittar ni
under fliken Besök oss/Visningstider.

For information about guided tours in
English and other languages, visit the English
website (switch the Swedish flag on this page).

 

Bildgalleri

Detta är bildens rubrik image-10 image-11 image-3 image-7 image

Vill du veta mer?

Uppåkra – ett framtida arkeologiskt vetenskapscenter

Under hösten-vintern 2011 genomförde UAC en genomförbarhetsstudie avseende det framtida arkeologiska sciencecentret i Uppåkra. Den utförliga rapporten hittar du här:  feasibility study längre version

Lunds Universitets Historiska Museum

Normalt sett kan du hitta fynden från Uppåkra på Lunds Universitets Historiska Museum, i utställningen ”Barbaricum”. Under 2016 är utställningen temporärt i Tyskland, men ett par kopior av vissa fynd kan du istället se på Uppåkra.

Institutionen för Arkeologi och Antikens Historia

För dig som är intresserad av att fördjupa dig i arkeologin och den forskning som bedrivs på Lunds Universitet kring Uppåkra.

http://www.ark.lu.se

Uppåkra församling

Information om vad som händer i Uppåkra kyrka.

http://uppakraforsamling.se/

 

 

 

 

Väder i Uppåkra